OSTEOPOROSE
Bot is levend weefsel wat continue onderhevig is aan veranderingen; er wordt voortdurend bot bijgemaakt en afgebroken. Een onbalans in de verhouding tussen botvormende cellen (osteoblasten) en bot afbrekende cellen (osteoclasten) wordt gezien als de oorzaak van osteoporose.
Calcium is opgeslagen in de botten. Wanneer calcium elders in het lichaam nodig is, bijvoorbeeld voor de spiercontractie, in stand houden van de ph balans, de bloedstolling, energie productie, zenuwgeleiding of het afweersysteem, dan wordt calcium uit het bot vrijgemaakt.
ZUUR
De zuurtegraad in het bloed wordt op peil gehouden door calcium te onttrekken uit het bot. Een verzuring van ons lichaam komt uit een te hoge inname van dierlijk eiwit. Dit is een belangrijke factor voor osteoporose; een teveel aan sterk zuur vormende voeding zoals: harde kaas, vlees, ei en vis. Op zich allemaal gezonde producten, het gaat ook om de balans. Teveel dierlijke eiwitten zorgen voor een ontkalking, terwijl wij ook een bepaalde hoeveelheid eiwitten nodig hebben. Beter is het om onze eiwitten uit plantaardige eiwitten te halen.
Cola en andere frisdranken bevatten veel suiker, water, chemicaliën die kooldioxide produceren en smaak- en kleurstoffen. Cola heeft een zeer lage pH waarde bevat ook fosforzuren en cafeïne en werkt op die manier ontkalkend in ons lichaam. Ons lichaam (in dit geval nieren en longen) probeert de mineralen en zuur balans in ons lichaam te behouden.
Geraffineerde witte suiker bemoeilijkt ook de absorptie van calcium en magnesium en draagt hierdoor nog meer bij tot het ontstaan van osteoporose.
MELK:
Osteoporose komt in West-Europa vaker voor dan in de rest van de wereld zoals Azië of Zuid Afrika. Opvallend is het feit dat in deze landen een hoge zuivelconsumptie is.
Een onderzoek van de Harvast Medical School, gepubliceerd in het American Journal of Public Health, waarbij 120.000 vrouwen gedurende 12 jaren werden gevolgd , toonde aan dat bij vrouwen die minimaal twee glazen melk per dag dronken, 45% meer heupfracturen voorkwamen vergeleken met de andere deelnemers. Mogelijke verklaringen voor de negatieve effecten van melk zijn de verkeerde verhouding tussen calcium, magnesium en fosfor, de verzadigde vetten, de bijdrage aan een overschot van dierlijk eiwit, het binden van maagzuur door melk en het feit dat een groot gedeelte van het calcium in melk gebonden is als het anorganische calciumcarbonaat. De zure zuivelproducten zoals biogarde, kwark en yoghurt zijn een stuk beter.
Voor de calcium-consumptie geldt dan ook: méér is zeker niet altijd beter.
BEWEGEN:
In de westerse wereld is een chronisch bewegingstekort. Hierbij is het belangrijk om beweging op te zoeken waarbij de botten worden belast, gewicht dragende bewegingen zorgen ervoor dat de botten krachten ervaren die het proces van re modelering stimuleren en hiermee de botopbouw.
MINERALEN EN VITAMINEN:
Bij osteoporose is er niet alleen een tekort aan calcium en andere mineralen maar óók een vermindering in de niet-mineralen matrix van het bot. De niet-mineralen matrix van de botten bestaan voor 80% uit collageen en voor 20 % uit proteoglycanen.
Vitamine D, Vitamine K, Silicium, Magnesium, Borium en Vitamine C spelen allemaal een rol in de opbouw van de botmatrix en zijn belangrijke vitaminen en mineralen voor een gezonde botopbouw.
HORMONEN:
Hormonen zoals corticosteroiden en geslachtshormonen spelen een belangrijke rol in de opbouw van botten.
Om tot een goede calciumhuishouding te komen zijn de volgende aspecten belangrijk.
1. Beperking van dierlijke eiwitten en geraffineerde suikers. De verhouding plantaardige – dierlijke eiwitten 4:1 of hoger
2. Voldoende extra vitamine-D
3. Corrigeren van de zuurtegraad in het lichaam.
4. Stresscontrole
Een mesoloog kan gericht adviseren.